Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym
Ciąg dalszy filipińskich wspomnień. Tym razem padło na mięsko. Chicken Asado, obok wersji Adobo i Afritada, to najpopularniejsza metoda przyrządzania mięs na Filipinach - na dobrą sprawę nie tylko kurczaka, ale również wieprzowiny. Asado wyróżnia się tym, że bazę stanowi sos pomidorowy o intensywnym, głębokim smaku i aromacie. Jest to typowe danie jednogarnkowe, składniki są długo duszone, więc mają szanse na wzajemne przenikanie i uzupełnianie. Nie wspominając już o tym, że kurczak tak przyrządzony jest niesamowicie lekki i soczysty. U mnie w domu nie mogli się nadziwić, że kurczak może być tak delikatny. Gorąco polecam, tym bardziej, że składniki są tanie i łatwo dostępne, a efekt wyśmienity.
Składniki na 3 porcje
- 6 pałek z kurczaka
- puszka pulpy pomidorowej / pomidory w puszce / 5 świeżych pomidorów bez skórki
- 2 duże cebule
- 3 duże ziemniaki / 6 bardzo małych
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- olej do smażenia
- sos sojowy
- 1 limonka
- sól, pieprz
- łyżka/dwie cukru
- łyżka/dwie masła, opcjonalnie
Zamarynować kurczaka Do miski wycisnąć sok z limonki, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać, przełożyć do miski kurczaka i marynować go ok. 15 minut.
Przygotowanie składników Kiedy kurczak się marynuje pokroić w kostkę cebulę, drobno posiekać czosnek, obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastry.
Smażenie i duszenie Na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, przemieszać, a następnie dołożyć pałki z kurczaka i zarumienić je z każdej strony (kilka minut). Następnie przełożyć na patelnię pulpę pomidorową i ziemniaki, przesmażyć z kurczakiem ze dwie minuty, a następnie zalać całość dwiema szklankami wody, dołożyć liście laurowe, dodać soli, pieprzu i cukier, i dusić na średnim ogniu ok. 30 minut - aż sos zgęstnieje (jeśli płyn odparuje wcześniej, a ziemniaki będą potrzebować jeszcze chwili, wystarczy dolać szklankę wody i poddusić całość jeszcze parę minut). Pod koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić wedle gustu. Jeśli chcemy, by sos był bardziej aksamitny możemy dodać do niego masła.
Kurczaka Asado spróbowałam pierwszy raz w Banaue, górzystym regionie słynącym z pól ryżowych.
widoki zapierały dech w piersiach!
powyżej samo miasto Banaue. na górze widok z hotelu, na dole panorama wzgórza, na którym ów hotel był usytuowany
btw... tak wyglądał zlew... mycie rąk jeszcze nigdy nie było tak ryzykowne :) trzeba było się wychylić zza niepewnej balustrady
przy okazji Banaue nie można nie wspomnieć o najlepszym środku transportu na Filipinach - jeepneys. to swego rodzaju busy. ok, bus jak bus... no chyba, że możesz podróżować siedząc na dachu i podziwiać te wszystkie widoki! szczególnie na wąskich górskich drogach, wybudowanych na stromych zboczach. w takich warunkach nawet kilku godzinne podróże upływały w mgnieniu oka
a jak już się bus zatrzymał, była to całkiem dobra miejscówka do robienia zdjęć, z której to oczywiście nagminnie korzystałam ;)
Jeśli ktoś wybiera się na Filipiny, a jest fanem aktywnego wypoczynku, pieszych wędrówek, niezapomnianych widoków i poznawania lokalnych tradycji, to koniecznie musi odwiedzić Banaue!
A jeśli ktoś chciałby zobaczyć więcej, zapraszam na mój mega amatorski filmik z tej wyprawy (przy okazji na Sagadę się załapiecie, o niej też będzie co nieco ;))
Banaue-Sagada Tour