Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym

Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciąg dalszy filipińskich wspomnień. Tym razem padło na mięsko. Chicken Asado, obok wersji Adobo i Afritada, to najpopularniejsza metoda przyrządzania mięs na Filipinach - na dobrą sprawę nie tylko kurczaka, ale również wieprzowiny. Asado wyróżnia się tym, że bazę stanowi sos pomidorowy o intensywnym, głębokim smaku i aromacie. Jest to typowe danie jednogarnkowe, składniki są długo duszone, więc mają szanse na wzajemne przenikanie i uzupełnianie. Nie wspominając już o tym, że kurczak tak przyrządzony jest niesamowicie lekki i soczysty. U mnie w domu nie mogli się nadziwić, że kurczak może być tak delikatny. Gorąco polecam, tym bardziej, że składniki są tanie i łatwo dostępne, a efekt wyśmienity.

Składniki na 3 porcje

  • 6 pałek z kurczaka
  • puszka pulpy pomidorowej / pomidory w puszce / 5 świeżych pomidorów bez skórki
  • 2 duże cebule
  • 3 duże ziemniaki / 6 bardzo małych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sos sojowy
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • łyżka/dwie cukru
  • łyżka/dwie masła, opcjonalnie


Zamarynować kurczaka Do miski wycisnąć sok z limonki, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać, przełożyć do miski kurczaka i marynować go ok. 15 minut.
Przygotowanie składników Kiedy kurczak się marynuje pokroić w kostkę cebulę, drobno posiekać czosnek, obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastry.
Smażenie i duszenie Na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, przemieszać, a następnie dołożyć pałki z kurczaka i zarumienić je z każdej strony (kilka minut). Następnie przełożyć na patelnię pulpę pomidorową i ziemniaki, przesmażyć z kurczakiem ze dwie minuty, a następnie zalać całość dwiema szklankami wody, dołożyć liście laurowe, dodać soli, pieprzu i cukier, i dusić na średnim ogniu ok. 30 minut - aż sos zgęstnieje (jeśli płyn odparuje wcześniej, a ziemniaki będą potrzebować jeszcze chwili, wystarczy dolać szklankę wody i poddusić całość jeszcze parę minut). Pod koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić wedle gustu. Jeśli chcemy, by sos był bardziej aksamitny możemy dodać do niego masła.

Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kurczaka Asado spróbowałam pierwszy raz w Banaue, górzystym regionie słynącym z pól ryżowych.

Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiwidoki zapierały dech w piersiach!
Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
powyżej samo miasto Banaue. na górze widok z hotelu, na dole panorama wzgórza, na którym ów hotel był usytuowany
btw... tak wyglądał zlew... mycie rąk jeszcze nigdy nie było tak ryzykowne :) trzeba było się wychylić zza niepewnej balustrady
Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przy okazji Banaue nie można nie wspomnieć o najlepszym środku transportu na Filipinach - jeepneys. to swego rodzaju busy. ok, bus jak bus... no chyba, że możesz podróżować siedząc na dachu i podziwiać te wszystkie widoki! szczególnie na wąskich górskich drogach, wybudowanych na stromych zboczach. w takich warunkach nawet kilku godzinne podróże upływały w mgnieniu oka
a jak już się bus zatrzymał, była to całkiem dobra miejscówka do robienia zdjęć, z której to oczywiście nagminnie korzystałam ;)
Zdjęcie - Chicken Asado - kurczak w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli ktoś wybiera się na Filipiny, a jest fanem aktywnego wypoczynku, pieszych wędrówek, niezapomnianych widoków i poznawania lokalnych tradycji, to koniecznie musi odwiedzić Banaue!
A jeśli ktoś chciałby zobaczyć więcej, zapraszam na mój mega amatorski filmik z tej wyprawy (przy okazji na Sagadę się załapiecie, o niej też będzie co nieco ;))
Banaue-Sagada Tour



Przepisy z tych kategorii

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
2

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane
2

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square