Chatka z piernika

Chatka z piernika
Zdjęcie - Chatka z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny Palma z Kruszwicy
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
na lukier:
  • 1 białko
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk i wgłębienie. Dodać przyprawę do piernika, miód, cukier, sodę, wbić jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Jeśli miód nie jest płynny - warto margarynę roztopić w garnczku, będzie się łatwiej wyrabiać ciasto. Całość zagnieść i jeśli będzie potrzeba podsypać dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkować na grubość od 3 do 5 mm i wycinać poszczególne elementy domku. Warto zrobić szablony z papieru, a później przykładać do ciasta i wycinać po brzegach.


Z resztek ciasta warto zrobić dodatkowe ozdoby. Ja zrobiłam 2 choinki, 3 gwiazdki i płotek. Były też sanie, ale połamały się.


Gotowe elementy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez około 20 minut aż zrumienią się (nie przypalą). Gdy elementy są upieczone warto poucinać krzywizny, które powstały podczas pieczenia. W ten sposób łatwiej będzie skleić chatkę.


Ucierać białko i stopniowo dodawać cukier puder. W lukrze nie powinno być grudek, powinien być gęsty i nie rozlewający.


Przestudzone elementy chatki sklejać za pomocą lukru. Zacząć od ścian i poczekać aż całkowicie wyschną. Lukier nakładać szprycą lub zwiniętą folią aluminiową. Gdy domek będzie sklejony przystąpić do dekoracji według własnej fantazji. Na koniec posypać cukrem pudrem.


Gwiazdki, które są różowe na zdjęciach, to nic innego jak odrobina soku z buraków połączona z lukrem.



Przepis pochodzi z trufla3gotuje.blox.pl

Kategorie przepisów