Chałka żydowska

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie znałaby smaku chałki. Świeża chałka z masłem i kubek mleka to jedno z najlepszych „comfort food”. Albo już czerstwa, moczona w jajku i smażona na maśle... Nie wszyscy jednak wiedzą, że chałka to pieczywo wywodzące się z kuchni żydowskiej. Tradycyjnie Żydzi pieką ją w piątek wieczór i spożywają w Szabas, czyli w sobotę.
Chałka była jedną z pozycji na mojej liście tegorocznych wyzwań, nie chciałam więc już dłużej zwlekać z jej przygotowaniem. I z mojego chałkowego debiutu jestem całkiem zadowolona. Wprawdzie plecionka nie wyszła mi tak wypukła, jak bym tego chciała, ale to zapewne kwestia wprawy ;)
Są przepisy na chałki bardziej maślane, bardziej mleczne, z rodzynkami i skórką pomarańczową. I taką z pewnością też kiedyś upiekę. Jednak na pierwszy raz chciałam trzymać się skromniejszej, bardziej tradycyjnej, żydowskiej wersji.

Zdjęcie - Chałka żydowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHAŁKA ŻYDOWSKA
(2 sztuki)
550g mąki,
40g drożdży,
1 jajko,
250ml wody,
50g stopionego masła,
2-3 łyżki cukru,
szczypta soli,
1 roztrzepane jajko do posmarowania
+ do posypania: mak, sezam albo kruszonka

kruszonka:
30g masła,
30g cukru,
50g mąki


Drożdże wkruszyć do kubka, wymieszać z 1 łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać połowę ciepłej (ale nie gorącej) wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Resztę mąki przesiać do miski. Dodać zaczyn, jajko, resztę cukru i wody oraz stopione masło i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładkie, lśniące i nie klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Podzielić na 2 równe części, czyli na 2 chałki. Każdą z części podzielić na 3 i uformować wałki – cieńsze na końcach i grubsze w środku. Ułożyć 3 wałki obok siebie i skleić je przy 1 końcu. Zapleść warkocz i końce również skleić. Analogicznie zapleść drugą chałkę.
Obie chałki delikatnie przenieść na dużą, płaską blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę, łącząc składniki w misce i rozdrabniając je w palcach.
Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut, aż będą rumiane, a wbity patyczek suchy.
Upieczone chałki wyjąć i ostudzić na kratce.


(przepis z Forum Żydów Polskich, znaleziony w magazynie „Kuchnia”, z moimi małymi zmianami)

Zdjęcie - Chałka żydowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

Smoothie bowl z guaraną, grana…

food² food²
Food Square

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

Frittata ze szparagami i sosem…

food² food²
Food Square

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj