Chałka na miodzie

Chałka na miodzie

Dawno nie piekłam chałki.  Postanowiłam wypróbować przepis Mirabbelki na chałkę z dodatkiem miodu. Smakuje nieco inaczej niż tradycyjna chałka, smak miodu jest dość mocno wyczuwalny. Wyszła dość ciężka i zbita, być może to wina drożdży ... Ale smakuje nieźle :)

przepis z książki Małgorzaty Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"

 

Zdjęcie - Chałka na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 2 małe chałki:

  • 500 g mąki (u mnie pszenna typ 650)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60-70 ml letniej wody
  • 3 jajka
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła (lub 4 łyżek oleju)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu

glazura :

  • 1 jajko

do posypania :

  • mak

 

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić na 5 minut.

Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać przez ok.10 minut). Włożyć do miski, pozostawić w temperaturze pokojowej na ok.2 godziny (do podwojenia objętości).

Po 1 godzinie wyjąć ciasto na umączony blat, odgazować rozpłaszczając i włożyć z powrotem do miski.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 równe części. Uformować je w wałki i zapleść w warkocz, końce dobrze zlepić i podwinąć pod spód. Chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 - 2 godz.

Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez ok.30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Chałka na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chałka na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów