Chałka na jogurcie

Chałka na jogurcie

Bardzo puszysta i delikatna chałka z przepisu Krystyny9 z forum cincin.

Mój wypiek trochę różni się od wypieku Krysi - suche drożdże z przepisu zamieniłam na świeże, ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc nie udało mi się uformować warkocza. Chałkę upiekłam w małej keksówce. Ciasto bardzo powoli rosło ( kupiłam kiepskie drożdże ) - pomogło dopiero ustawienie blaszki z ciastem na ciepłym kaloryferze :)

 

Zdjęcie - Chałka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży ( u mnie ok.9 g świeżych )
  • 4-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki soli

na wierzch :

  • 1 łyżka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka suchego maku


Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostawić na kilka minut do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło, jogurt i podrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę, w przykrytej misce.

Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, aby uleciał gaz. Wyłożyć na blat i podzielić na 3 części*. Każdą z części delikatnie rozwałkować na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolować jak roladę. Z powstałych wałeczków zapleść warkocz. Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki [ moja miała wymiary 30 x 10 cm ] , przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Chałka powinna sporo urosnąć.

Przed wstawieniem do piekarnika chałkę posmarować mlekiem** i posypać makiem lub kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut.


* ten etap musiałam pominąć - wyszło mi za rzadkie ciasto, nie dające się formować. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem keksówki i odstawiłam do wyrośnięcia.

** po raz pierwszy do smarowania ciasta użyłam mleka skondensowanego - okazało się, że  daje równie błyszczącą skórkę, co roztrzepane jajko :)


 

Zdjęcie - Chałka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów