Casunziei d'Ampezzo, czyli pierogi z Cortiny d'Ampezzo

Niezwykłe, kompletnie inne pierogi niż te, które jadłam do tej pory. Jest to specjał kuchni włoskiej, a dokładniej pochodzący z okolic Cortiny d’Ampezzo w Dolomitach. Dzięki dodatkowi jajek, ciasto w smaku jest bardziej makaronowe niż te, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w tradycyjnych pierogach. Niezbędnymi elementami podkreślającymi smak buraczkowego nadzienia jest masło z makiem oraz świeżo starty parmezan.
Choć początkowo rodzina była – delikatnie mówiąc – sceptyczna, wszyscy zjedli je ze smakiem i przyznali, że warto było ich spróbować :)
Przepis Tessy Capponi-Borawskiej znalazłam w dodatku „Kuchnia włoska” do „Poradnika Domowego”, choć wiem, że ten przepis ukazał się również w miesięczniku „Kuchnia” :)

Zdjęcie - Casunziei d'Ampezzo, czyli pierogi z Cortiny d'Ampezzo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIEROGI Z CORTINY D’AMPEZZO
(na 4-5 porcji)
ciasto:
400g mąki,
3 małe jajka (lub 2 duże),
ok. 2/3 szklanki letniej wody,
szczypta soli
nadzienie:
650g buraków (w oryginale było 750g, wg mnie to za dużo, bo zostało mi sporo nadzienia),
100g sera ricotta (można zastąpić innym kremowym serkiem, np. „Twój Smak” Piątnicy),
2 jajka,
2 łyżki masła,
kilka łyżek bułki tartej,
sól i pieprz
sos:
100g masła,
3 łyżki maku,
4 łyżki tartego parmezanu

Przygotować ciasto: mąkę zagnieść z solą, jajkami i taką ilością letniej wody, aby powstało zwarte, gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
Przygotować nadzienie: Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Osączyć i podsmażyć na maśle, żeby odparować nadmiar wody. Nieco ostudzić, dodać ricottę, jajka, sól i pieprz (dość obficie, bo inaczej nadzienie będzie mdłe) i tyle bułki tartej, aby nadzienie miało dość zwartą konsystencję.
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Szeroką szklanką wycinać kółka, na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i starannie zlepić brzegi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną.
Sos: masło roztopić na patelni, dodać mak i wymieszać. Każdą porcję pierogów polać masłem makowym i posypać parmezanem.

Zdjęcie - Casunziei d'Ampezzo, czyli pierogi z Cortiny d'Ampezzo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gofry o smaku ciasta marchewkowego

Gofry o smaku ciasta marchewko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto na oleju z owocami

Ciasto na oleju z owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!