Cappuccino orzechowe
Dziś mam ciacho dla miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto.
Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, powinno być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki (23x35 cm).
Karmelizowane orzechy:
- 200 g orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 kostki masła
W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód i masło dodajemy drobno posiekane orzechy i podgrzewamy aż się cukier całkowicie rozpuści. Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C.
Masa:
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cappuccino u mnie waniliowe
- opakowanie krakersów
- kakao do dekoracji
Połowę mleka zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappucino i miksujemy. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą.