BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG

BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-)Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Na około 8-10 porcji
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 200g mąki pszennej-przesianej
  • 100g bułki tartej
  • 100g cukru pudru
  • 500ml mleka
  • 3 jaja
  • 100g płynnego miodu
  • 50 ml oliwy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 500 g twardych jabłek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka z 2 pomarańczy
  • skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania formy
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zacznijmy od suchych składników.
Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną,kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki wymieszałam.W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
olej
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
mleko
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Masy połączyłam ze sobą.Dodałam cynamon i sól.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam pokrojone figi i rodzynki.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I pokrojone w grubą kostkę jabłka.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnikai piekłam około 50 minut.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.Ale równie pysznie smakuje na zimno.
Zdjęcie - BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z  KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów