BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG
Bustrengo to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-)
Składniki: Na około 8-10 porcji
- 100 g kaszy kukurydzianej
- 200g mąki pszennej-przesianej
- 100g bułki tartej
- 100g cukru pudru
- 500ml mleka
- 3 jaja
- 100g płynnego miodu
- 50 ml oliwy
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 500 g twardych jabłek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania formy
Zacznijmy od suchych składników.
Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną,kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.
Składniki wymieszałam.W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód.
olej
mleko
Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Masy połączyłam ze sobą.Dodałam cynamon i sól.
Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.
Dodałam pokrojone figi i rodzynki.
I pokrojone w grubą kostkę jabłka.
Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnikai piekłam około 50 minut.
Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.Ale równie pysznie smakuje na zimno.
Smacznego!