Burger z oscypkiem i żurawiną
Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!
Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- łyżka musztardy, np. dijon
- sól, pieprz
- odrobina tabasco
- pół pęczka szczypiorku
- nieduża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- dodatkowy ketchup
Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".
Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki ketchupu
- kilka kropel tabasco
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- opcjonalnie cukier puder
Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.
Dodatkowo
- bułki
- 3 pomidory
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- roszponka
- oscypek
- żurawina
Przygotowanie burgerów Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.
Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli.
Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.