Burger z oscypkiem i żurawiną

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!



Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
  • 500 g mięsa mielonego
  • łyżka musztardy, np. dijon
  • sól, pieprz
  • odrobina tabasco
  • pół pęczka szczypiorku
  • nieduża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dodatkowy ketchup

Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".


Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie cukier puder

Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.


Dodatkowo
  • bułki
  • 3 pomidory
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • roszponka
  • oscypek
  • żurawina


Przygotowanie burgerów Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.
Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli.
Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik ze  śliwkami
1

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tortille po meksykańsku zapiekane

Tortille po meksykańsku zapiek…

Beti Beti
kruche babeczki

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Pieczone pierogi z mięsem i sezamem
4

Pieczone pierogi z mięsem i se…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak z jabłkiem w sosie śmietanowo - kurkumowym
4

Kurczak z jabłkiem w sosie śmi…

Beti Beti
kruche babeczki

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka