Burger z oscypkiem i żurawiną

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!



Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
  • 500 g mięsa mielonego
  • łyżka musztardy, np. dijon
  • sól, pieprz
  • odrobina tabasco
  • pół pęczka szczypiorku
  • nieduża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dodatkowy ketchup

Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".


Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie cukier puder

Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.


Dodatkowo
  • bułki
  • 3 pomidory
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • roszponka
  • oscypek
  • żurawina


Przygotowanie burgerów Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.
Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli.
Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak w marynacie teriyaki

Kurczak w marynacie teriyaki

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zapiekanka z kurczakiem, papryką i ryżem + film
4

Zapiekanka z kurczakiem, papry…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo