Burger z oscypkiem i żurawiną

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!



Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
  • 500 g mięsa mielonego
  • łyżka musztardy, np. dijon
  • sól, pieprz
  • odrobina tabasco
  • pół pęczka szczypiorku
  • nieduża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dodatkowy ketchup

Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".


Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie cukier puder

Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.


Dodatkowo
  • bułki
  • 3 pomidory
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • roszponka
  • oscypek
  • żurawina


Przygotowanie burgerów Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.
Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli.
Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.

Zdjęcie - Burger z oscypkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Bagietki nadziewane kurczakiem

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
2

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust