Bułki z siemieniem lnianym

Bułki z siemieniem lnianym

Ostatnio rzadko tu bywam… Będę szczera. Osłabł mój zapał do blogowania i gotowania. Dużo pracy, sesja i ogromne zaległości w pisaniu pracy magisterskiej nie pomagają. Gotuję dużo mniej ostatnio, a jak już to najczęściej późnym wieczorem po pracy lub na szybko robię jakieś sałatki przed pracą. W żadnym z tym momentów nie mam czasu, ani ochoty na robienie zdjęć. Ponadto stawiam raczej na znane klasyki, bo nie zawsze uda mi się nawet jakąś listę zakupów stworzyć, więc robię je na pamięć, kupując składniki na znane, sprawdzone mi dania, które w większości na blogu już były. I tak mija sobie czas. A ja nawet nie zauważam, kiedy minęły 2 tygodnie bez żadnego wpisu. Nadszedł czas na zmiany. Postaram się być tu częściej i przede wszystkim więcej w kuchni. Więcej gotować już zaczęłam, staram się robić zdjęcia za każdym razem. Tak więc dziś zapraszam na bułki z siemieniem lnianym. Smaczne, mięciutkie, zdrowe, proste w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty od Doroty.

 Zdjęcie - Bułki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (chlebowej)
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • ½ szklanki ziaren siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy lub blenderem
  • 1 ⅓ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ - ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • Opcjonalnie na wierzch:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka maku

 

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozpuścić w ⅓ szklanki ciepłego mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut, do ruszenia drożdży. W misce wymieszać mąki, siemię, sól, dodać wodę, resztę mleka, jajko i miksturę drożdżową. Zagnieść gładkie ciasto dodając pod koniec tłuszcz. Odstawić do podwojenia objętości. U mnie ciasto odstało ok. 5 godzin, bo musiałam wyjść po jego zagnieceniu, ale nie musi ono leżakować tak długo. Po tym czasie ciasto lekko ugnieść, podzielić na 10-14 części w zależności od tego jak duże chcecie otrzymać bułki (te ze zdjęcia otrzymałam po podzieleniu ciasta na 11 kawałków). Formować bułeczki i układać w odległości 2-3cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C, bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami (ja je tylko posmarowałam śmietanką). Piec przez 20-25 minut w zależności od piekarnika i wielkości bułek.

Smacznego!

Zdjęcie - Bułki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów