Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym to pyszne i zdrowe pieczywo na co dzień. Są miękkie w środku, chrupiące z wierzchu i pełne wartościowych składników. Dodatek płatków owsianych sprawia, że mają więcej błonnika i sycą na dłużej. Świetnie smakują zarówno na śniadanie, jak i kolację. A do tego są bardzo proste w przygotowaniu, więc bez trudu upieczesz je w domu.

Zdjęcie - Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Porcje 10 bułek

 

Składniki na bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym:

Zaczyn :

  • 20 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 ml ciepłej wody

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych

  • 50 g siemienia lnianego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml ciepłej wody

 

Jak przygotować bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym?

  • Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.
  • Przygotować ciasto : w misce umieścić mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, sól, olej, gotowy zaczyn i wodę. wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
  • Wyrośnięte ciasto posypać lekko mąką, blat również lekko podsypać mąką, wyłożyć na nie ciasto i podzielić na 10 równych części. Ciasto jest lekko klejące (takie ma być), żeby ułatwić sobie formowanie bułeczek można odrobinę podsypywać mąką. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, zawijając ciasto do dołu. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie bułeczki powinny podwoić swój rozmiar, należy je posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać wierzch płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  • Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, odstawić do przestygnięcia.

Kategorie przepisów