Bułki z mielonym siemieniem lnianym


Smaczne bułeczki w zdrowszej wersji, wypieczone z jasnej mąki pszennej z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, mielonego siemienia lnianego i ziaren. Są wilgotne, puszyste i mają elastyczny miąższ. Dobrze smakują również na drugi dzień.

Zdjęcie - Bułki z mielonym siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BUŁKI Z MIELONYM SIEMIENIEM LNIANYM (10 sztuk)

Zaczyn : 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml letniej wody
Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 450-650 100 g mąki pszennej typ 1850 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 350 ml letniej wody
Dodatkowo : mleko do posmarowania bułeczek

Jak zrobić bułki z mielonym siemieniem lnianym : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać mielone siemię lniane, ziarna, sól, olej, wodę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć je na blat (jeśli ciasto się lepi, można oprószyć je z wierzchu mąką) i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę, zawijając ciasto pod spód. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
1

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką
1

Wielkanocna babka maślana z lu…

food² food²
Food Square

Naleśniki czekoladowe z kremem kokosowym
1

Naleśniki czekoladowe z kremem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Napoleonka z winogronami
2

Napoleonka z winogronami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo
1

Pudding chlebowy – sposób na c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bananowiec bez pieczenia
1

Bananowiec bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń kokosowo-porzeczkowy

Budyń kokosowo-porzeczkowy

figmara figmara
figowe smaki

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku