Bułki z air fryera

Bułki z air fryera

Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z air fryera

Coraz więcej osób korzysta z air fryera, czyli frytkownicy beztłuszczowej, nie tylko do przygotowywania frytek, ale również do pieczenia pieczywa. Wbrew pozorom ta technologia nadaje się doskonale do stworzenia domowych bułek, które będą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Bułki z air fryera to idealna propozycja na śniadanie czy kolację, kiedy brak czasu na pieczenie w piekarniku, a chcemy cieszyć się świeżym i ciepłym pieczywem.

Air fryer to urządzenie, które wykorzystuje gorące powietrze do pieczenia, a przygotowane potrawy zachowują idealną teksturę i smak. W przypadku bułek to właśnie gorące powietrze otacza ciasto równomiernie z każdej strony i pozwala uzyskać złocistą skórkę.

Idealne bułki z air fryera

Przepis na te bułki z air fryera to świetny przykład na to, że czasem najprostsze składniki tworzą najlepsze efekty. Wystarczy mąka pszenna, woda, mleko, odrobina oleju, sól, cukier i drożdże. Dzięki temu, że są tak proste, możecie mieć pewność, że bułki będą idealnym dodatkiem do różnych dań i posiłków. Świetnie sprawdzą się z różnymi dodatkami – od dżemów i miodów po wędliny i sery.

Przygotowanie ciasta jest intuicyjne, a jego lekka struktura sprawia, że bułki wyrastają równomiernie i mają puszyste wnętrze. W przeciwieństwie do piekarnika, gdzie bułki potrzebują trochę więcej czasu na wyrastanie, tutaj pieką się w krótkim czasie i zawsze wychodzą takie, jak sobie wymarzycie – lekko chrupiące i pełne smaku.

Dlaczego warto upiec bułki we frytkownicy?

Jeśli szukacie sposobu na świeże bułki w domowym zaciszu i nie chcecie czekać godzinami, aż upieką się w piekarniku – bułki z air fryera będą strzałem w dziesiątkę. Co więcej bułki pieczone w air fryerze są nie tylko pyszne, ale również ekonomiczne, bo zużywają mniej energii niż klasyczny piekarnik.

Możecie również eksperymentować z dodatkami – do ciasta możecie dodać zioła, przyprawy, a nawet kawałki suszonych pomidorów lub czosnku. Air fryer to naprawdę wszechstronne urządzenie, które idealnie sprawdza się także przy wypieku pieczywa, co udowadniają te pyszne bułki.

Podzielcie się opinią o domowych bułkach!

Mam nadzieję, że ten przepis na bułki z air fryera przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać, jak wyszły Wasze wypieki i czy wypróbowaliście jakieś dodatki do ciasta! Może macie swoje pomysły na inne wersje bułek z tego urządzenia? Czekam na Wasze komentarze!

Inne przepisy na domowe bułki

Jeśli smak bułek z air fryera przypadł Wam do gustu, na pewno polubicie również inne przepisy na wypieki z bloga Smakowity Chleb. Oto kilka propozycji:

  • Bułki tygrysie – bardzo chrrrupiące bułki z dodatkiem pasty ryżowej
  • Kolumbijskie bułeczki serowe Pandebono – bezglutenowe i intensywnie serowe
  • Bułeczki z serem pleśniowym – dla amatorów sera

 

 

Czas całkowity: 2 godz.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 20 min.

Składniki na bułki z air fryera:

  1. drożdże suszone instant - 7 g
  2. woda - 150 ml
  3. sól - 1 łyżeczka
  4. mleko - 125 ml
  5. olej rzepakowy - 30 ml
  6. cukier - 1 łyżeczka
  7. mąka pszenna typ 500 - 500 g

 

Potrzebne narzędzia:
Potrzebne narzędzia:

  1. misa na ciasto
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. frytkownica Air Fryer

 

Jak zrobić bułki z air fryera?

1. Mleko mieszamy z wodą. Dodajemy drożdże i cukier, a następnie mąkę pszenną i olej rzepakowy. Mieszamy krótko. Dodajemy sól i zagniatamy ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne. Ciasto powinno być miękkie, ale odchodzić od dłoni.
2. Dobrze wyrobione ciasto na bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W 45 minut ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy 8 okrągłych bułek.
4. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 20-30 minutach powinny być lekkie i napuszone. Nacinamy je ostrym nożem.
5. Bułeczki układamy w misie air fryera zachowując niewielkie odstępy pomiędzy nimi. Skrapiamy je wodą i zamykamy urządzenie. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Na 5 minut przed końcem pieczenia można odwrócić bułki spodem do góry, by równomiernie się dopiekły. Czas i temperatura mogą nieznacznie różnić się w zależności od posiadanego urządzenia air fryer.

Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki z air fryera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów