Bułki szwedki
Z bułkami szwedkami łączy się bardzo zabawna historia. Otóż znam pewnego bardzo młodego Szweda, który jest ich wielkim wielbicielem. Za każdym razem, gdy przyjeżdża do Polski zajada się nimi o każdej porze dnia. Wnioskując po nazwie, chyba powinno być na odwrót, choć kto wie, może nazwa wskazuje właśnie na największych smakoszy tych bułeczek.
Śmieszne jest też to, że gdy jedziemy w odwiedziny, do Szwecji właśnie, bierzemy ze sobą ogromną ilość bułeczek, aby i tam mógł cieszyć się ich smakiem (po wcześniejszym zamrożeniu, bo przecież tak długo by nie wytrzymały). Ostatnio byliśmy pierwsi w kolejce do piekarni (ok. 5 rano), aby kupić je w stanie najświeższym jak to tylko możliwe. Niestety nasz plan nas pokonał, bo przez to, że były jeszcze ciepłe, zagrzały się w bagażniku i została z nich tylko mokra papka.
Następnym razem, zamiast przywozić kilogramy kupionych bułek, zaoferuję zrobienie ich na miejscu, jako że opracowałam już odpowiedni przepis:)
Bułki szwedki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 4 Składniki- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- Połącz wszystkie składniki oprócz mleka. Dobrze wymieszaj.
- Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do ręki.
- Zagniataj jeszcze przez ok. 5 minut.
- Ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny,aby ciasto podwoiło objętość.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z każdej podłużną bułeczkę, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przed pieczeniem delikatnie natnij bułeczki na ukos.
- Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.