Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach.

Zdjęcie - Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach, czyli akcja "Wypiekanie na śniadanie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Heh, po raz pierwszy załapaliśmy się z Madzią do wspólnej akcji blogerów kulinarnych polegającej na przygotowaniu jakiejś potrawy. Nie tak, że wszyscy się spotykamy i coś robimy tylko każdy u siebie, każdy sobie. Jest jeden przepis i każdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco:
225 g maki pszennej

150 g mąki orkiszowej

7 g drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

200 ml letniej wody

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka suszonego oregano


Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, a potem wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę.. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki (ja uformowałem podłużne, ale i tak wyrosły mi na okrągłe). Obtaczamy je w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową typ 2000 i pszenną typ 550.
Razem ze mną udział w akcji brali:
Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji
Monika z Matka Wariatka
Pat z Patison w Kuchni

(lista będzie na bieżąco systematycznie aktualizowana)
Smacznego!

Zdjęcie - Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach, czyli akcja "Wypiekanie na śniadanie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki kwiatki z twarogiem i szczypiorkiem

Bułeczki kwiatki z twarogiem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Serowe chaczapuri z kurkami
1

Serowe chaczapuri z kurkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z twarogiem i ziarnami

Chleb z twarogiem i ziarnami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb wiejski z automatu

Chleb wiejski z automatu

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z serkiem wiejskim na zakwasie

Chleb z serkiem wiejskim na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Serowa chałka

Serowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb