Bułki pszenne z ziemniakami puree

Bułki pszenne z ziemniakami puree



Zdjęcie - Bułki pszenne z ziemniakami puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jaką pracę wykonywałabyś z przyjemnością bez dostawania wynagrodzenia? - robienie szali i swetrów na drutach - testowanie czekolady - pieczenie chleba Pewnie zaznaczyłaby wszystkie trzy odpowiedzi, ale to pieczenie chleba znalazłoby się na pierwszym miejscu. Zapach piekącego się chleba lub bułek w naszym domu znają już wszyscy członkowie rodziny, znajomi i sąsiedzi. Nie da się go ukryć, nie da się go wywietrzyć w 10 sekund. Nie szkodzi. To piękny zapach obiecujący pyszne jedzenie. I choć na moim osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala, przygotowuję swój chleb i bułki. Kupuję wielkie wory mąki w Młynie Oliwskim i piekę. Chleb, bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek, bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki, z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego.
Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki są sprężyste. Czasami do tych bułek dodaję nawet puree pozostałe z obiadu z dosypanym koperkiem:)
Zdjęcie - Bułki pszenne z ziemniakami puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki pszenne z ziemniakami puree 18-20 szt.
1 kg mąki pszennej tortowej

30 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

około 600 g wody

3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem)

1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam w kulę i włożyłam do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazowałam (czyli wyjęłam z miski na blat, rozpłaszczyłam ręką, złożyłam jak list urzędowy na trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bułeczki urosły. W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 200°C. 6. Blachę z bułeczkami włożyłam do piekarnika i piekłam 15-17 minut aż się ładnie zrumieniły. Wystudziłam na metalowej kratce.
Zdjęcie - Bułki pszenne z ziemniakami puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami róże zakwitają drugi raz :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Zdjęcie - Bułki pszenne z ziemniakami puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów