Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku

Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku
Zdjęcie - Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak się stało że ugotowałam na wczorajsze śniadanie za dużo owsianki. Dużo za dużo, poniosło mnie i wyszły jakieś 4 śniadaniowe porcje. Zastanawiałam się długo co zrobić z taką ilością płatków owsianych na mleku i tak oto powstały bułki owsiane. Ugotowaną owsiankę pozostawiłam w lodówce do kolejnego ranka, miseczkę okryłam na ten czas szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Bułeczki są stworzone na bazie mąki pszennej, ale możesz też przygotować je na przykład pół na pół z mąki pszennej i owsianej. To jedne z najpyszniejszych śniadaniowych wypieków jakie udało mi się wyczarować.

Zdjęcie - Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 8 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 25 min.
Kalorie: 320 kcal

Bułki z owsianką gotowaną na mleku. Najlepsze śniadaniowe pszenne bułeczki z płatkami owsianymi. Domowe pieczywo.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g owsianki ugotowanej na mleku, wystudzonej

  • 25 g świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 niepełna łyżeczka soli

  • 130 ml letniej wody

  • 30 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka

  • płatki owsiane górskie do obsypania bułek


Sposób przygotowania:
  • Do letniej wody wkrusz świeże drożdże oraz dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i tak przygotowany rozczyn zostaw do podwojenia objętości na 10 – 15 minut.
  • Do dzierży przesiej przez sito mąkę pszenną (300 g minus 1 łyżka wykorzystania do zaczynu). Dodaj sól, owsiankę wystudzoną do temperatury pokojowej, płynne masło oraz aktywny drożdżowy zaczyn. Zagnieć jednolite elastyczne ciasto – możesz wyrabiać je na blacie kuchenny oprószonym mąką.
  • Ciasto przełóż z powrotem do dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte ciasto odgazuj i zagnieć krótko. Podziel na 8 równych części i każdą uformuj w kształtną, krągłą bułeczkę. Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przed samym pieczeniem bułeczki przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym jajku z mlekiem, na koniec oprósz płatkami owsianymi.
  • Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 190 stopni na grzanie góra, dół przez 25 minut. Upieczone bułeczki pozostaw na chwilę bez przy krycia do odparowania nadmiaru wilgoci.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów