Bułki orkiszowo-gryczane na maślance

Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???
Bułki o delikatnej skórce, miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na 12 bułek a 90 g):
  • 420 g mąki orkiszowej
  • 170 g mąki gryczanej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g letniego mleka
  • 30 g miodu
  • 18 g cukru
  • 340 g maślanki
  • 40 g oliwy
  • 8 g soli
  • 8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie)
  • odrobina wody z miodem do posmarowania
  • odrobina czarnuszki do posypania

Przygotowanie bułek:
  1. W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj letnie mleko, pół łyżeczki mąki orkiszowej, wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły"
  2. W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj kulę i włóż do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny (w zależności od temperatury).
  4. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i ponownie wyrób, ale bardzo krótko. Podziel ciasto na 12 równych części, i daj im odpocząć 10 minut, przykrywając folią.
  5. Uformuj 12 równych, okrągłych bułek. Uformowane bułki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zachowaj między bułkami stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały.
  6. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania ma około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C.W czasie jego rogrzewania posmaruj bułki wodą z modem i posyp delikatnie czarnuszką. Tuż przed włożeniem do piekarnika spryskaj je wodą. Po włożeniu bułek do piekarnika od razu zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz je 20-22 minuty. Jeśli pod koniec pieczenia bułki będą się zanadto przypiekały, możesz przykryć je folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane. Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 20 minut później. Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeść, czy poczekać aż ostygną? Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułka z bliska. Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułka z bliska. Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki orkiszowo-gryczane na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek..

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb