Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak lubicie zacząć dzień? Porządnym, treściwym śniadaniem, czy czymś delikatnym? Wytrawnie w postaci jajecznicy, czy słodką bułeczką z konfiturą?

Sposobów na śniadanie jest wiele i przyznam, że ja nie mam swojego jedynego i sprawdzonego. Śniadanie to dla mnie zagadka do momentu otworzenia lodówki. Wtedy w mojej głowie formuje się pomysł, zgodnie z aktualnym humorem i dopiero wtedy wiem, czym zacznę dzień.

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dość często stawiam na razowy chleb twarogiem i powidłami śliwkowymi. Do takich dodatków też idealnie sprawdza się zimowa bagietka z przebijającym się smakiem imbiru. Czasem kromkę razowego, lub białego chleba posmaruje grubo serkiem, położę na niej łososia i posypię szczypiorkiem. Wreszcie, uwielbiam też połączenie sera i szynki, przykryte plastrami jabłka. A to dopiero początek propozycji z chlebem w roli głównej!

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z myślą o jutrzejszym śniadaniu przygotowałam pyszne bułeczki z siemieniem lnianym. Czemu akurat one? Świetnie sprawdzą się zarówno ze słodkimi dodatkami jak i wytrawnymi. A przecież jeszcze nie wiem co przyniesie jutrzejszy poranek!

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże, sól, kminek i siemię lniane.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców.
  3. Od tego momentu zagniataj intensywnie ciasto jeszcze przez 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto ponownie na stolnicę. Oprósz je lekko mąką i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  7. Przykryj blaszkę z bułeczkami materiałową ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Rogale śniadaniowe
4

Rogale śniadaniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki kminkowe z otrębami

Bułeczki kminkowe z otrębami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krótka historia o zakwaszaniu oraz chleb pszenno-żytni

Krótka historia o zakwaszaniu…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb żytni z zaparką

Chleb żytni z zaparką

Kaś Kaś
Bake&Taste

100% Graham

100% Graham

Kaś Kaś
Bake&Taste