Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Zdjęcie - Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna odsłona naszej wirtualnej piekarni. Gdybym wiedziała, że te bułki będą dla mnie najdroższe na świecie, to podarowałabym sobie ich pieczenie;-) A mianowicie będą mnie kosztować tyle, co nowy piekarnik...Na samo wspomnienie nerwy mnie biorą. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to nie ich wina, i że to było nieuniknione, ale winnych trzeba znaleźć, a co;-) Na szczęście wyszły bardzo smaczne, choć nie byłam pewna, czy w ogóle mi wyjdą, bo po 10 minutach od wsadzenia do pieca wszystko siadło. Potrzymałam je w zamkniętym piekarniku i jakoś doszły;-) Zrekompensowano mi takie poświęcenie pochwałami za smak, choć pewna nie jestem, czy jeszcze je powtórzę;-) Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka, a zaproponowała nam go, w porozumieniu z Amber, Renata z bloga Codziennik kuchenny.
Zdjęcie - Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
przepis podaję za Marcinem Zaczyn:

  • 20 g zakwasu pszennego razowego
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 55 g letniej wody
  • Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.

Ciasto (9 bułek, u mnie wyszło 10):

  • 140 g zaczynu
  • 315 g mąki pszennej chlebowej
  • 45 g mąki pszennej razowej
  • 240 g wody o temp 24 – 25 °C
  • 25 g oliwy
  • 8 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 20 g pieczonego czosnku (pominęłam go)
  • 7 g słodu pszenicznego ( użyłam miodu)

Przygotowanie:

W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Na blacie roboczym uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać. Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 90 g). Daj ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia. Odstaw bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek). Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 235 °C i wstaw blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce. Uwaga: Musiałam podsypać więcej mąki, bo cały czas było ciasto zbyt rzadkie. Nie dodałam do ich zrobienia pieczonego czosnku, żeby były bardziej uniwersalne pod względem dodatków.
Zdjęcie - Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapraszam tradycyjnie na wypiek do pozostałych uczestników akcji:

Kategorie przepisów