Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie

Dzieciaki miały ostatnio ochotę na bułeczki, a ponieważ podczas długiego weekendu najbliższa nam piekarnia pracowała na pół gwizdka, postanowiłam upiec bułki sama. Wahałam się pomiędzy kilkoma przepisami, i zdecydowałam się na przepis Dorotus na bułeczki jogurtowe. Bułki wyszły bardzo dobre, niestety wciąż szukam przepisu na takie, które zachowają część smaku do następnego dnia...

Składniki:

500 g mąki (użyłam gotowej mieszanki chlebowej o nazwie mąka nidzicka)

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli (pominęłam, ponieważ moja mąka już zawierała sól)

14 g świeżych drożdży

200 g jogurtu (użyłam bałkańskiego)

120 ml mleka

1 jajko

60 g miękkiego masła

1 roztrzepane jajko do posmarowania

Wszystkie składniki, najlepiej w temperaturze pokojowej, umieść w misce i zagnieć na elastyczne ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego i wyrabiam ciasto przez ok. 5-7 minut na najwyższych obrotach. Po wyrobieniu, zostaw ciasto do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Formuj bułeczki, ułóż je na blaszce, i ponownie zostaw na jakiś czas, aż podrosną. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Bułki na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów