Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi
Wymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane ;-) Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… ;-) Zapraszam!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymiSkładniki (6-8 bułek)
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml mleka podgrzanego
- 60 g masła
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- kilka kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
- 150-200 g owoców/skórek kandyzowanych drobno pokrojonych
- kilka łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania
Do 2-3 łyżek ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut.
Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki- oprócz kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem.
Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.
Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF