Bułki drożdżowe z kandyzowanymi owocami

Bułki drożdżowe z kandyzowanymi owocami
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z kandyzowanymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe z kandyzowanymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 150-200 g owoców/skórek kandyzowanych
  • kilka łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania
Przygotowanie Do 2-3 łyżek ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na około 10 minut.


Mąkę przesiać do większej miski. Dodać pozostałe składniki - oprócz owoców/skórek - i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone owoce/skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem.


Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.


Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 min. Studzić na kratce. Polukrować.


Porada:

Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jak za gęsty to więcej wody.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów