Bułeczki z siemieniem lnianym

                       Bułeczki z siemieniem lnianym spodobały mi się na blogu Tatter o Chlebie i wiedziałam, że przyjdzie dzień kiedy je upiekę. Oczywiście był to piątek. Bułeczki robiłam swoją ulubioną metodą czyli - uformować i do drugiego wyrastania siup do lodówki ;). Upiekłam je w sobotę rano i takim sposobem mieliśmy smaczne, pachnące, ciepłe bułeczki na śniadanko. Smaczniutkie z dżemem truskawkowym i porzeczkowym, a także z samym masłem. Lubię ciepłe, bułeczkowe, sobotnie śniadanka:)

 Zdjęcie - Bułeczki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: *285g mleka *125g wody *3 łyżki miodu *1 duże jajko *2 łyżki oleju z orzechów laskowych/wloskich lub roztopionego masła *325g mąki pszennej (musiałam dać więcej, bo ciasto było bardzo luźne) *175g mąki pszennej razowej *80g siemienia lnianego *13g świeżych drożdży (1 1/3 łyżeczki instant) *10g soli   Wykonanie: Siemię lniane zmielić w młynku lub ręcznym blenderem (ja nie mieliłam w ogóle). W miseczce wymieszać mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz. Do dużej miski wsypać obie mąki i zmielone siemię lniane, wkruszyć drożdże, wymieszać. Później wsypać sól. Płynne składniki wlać do suchych. Dokładnie połączone składniki wyłożyć z miski na stół i zagnieść przez 10 minut. Kule ciasta umieścić w misce i w ciepłym miejscu zostawić do fermentacji na 45minut. Ciasto wyłożyć ponownie na stół i zagnieść przez 5 minut. Następnie włożyć do miski i pozwolić ciastu wyrosnąć kolejne 45 minut. Podzielić na 10 czesci (89g) i z kazdej uformować okraglą bułeczkę.  Ja zrobiłam tak - po 45 minutowym rośnięciu,wyrobiłam ciasto, podzieliłam na części, uformowałam bułeczki i włożyłam do lodówki. Rano wyjęłam i upiekłam.  Ułożyć je na blasze i zostawić do wyrośnięcia szczelnie okryte folią na 1 godzine w temp. 23C. Bułeczki piec z parą w piecu rozgrzanym do 200C przez 20 minut (nie piekłam z parą, jedynie bułeczki przed pieczeniem zmoczyłam wodą) Smacznego :)

Zdjęcie - Bułeczki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z siemieniem lnianym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Mleczna chałka waniliowa
13

Mleczna chałka waniliowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rewelacyjne maślane bułeczki
7

Rewelacyjne maślane bułeczki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rogaliki maślane
5

Rogaliki maślane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Botwinka z pieczonymi burakami

Botwinka z pieczonymi burakami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chlebek cukiniowy ze szparagami

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasto  z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Omlet a’la pizza Margherita
3

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Granola z masłem orzechowym
2

Granola z masłem orzechowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square

Naleśniki z twarożkiem i  truskawkami
3

Naleśniki z twarożkiem i trus…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Labneh
1

Labneh

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni