Bułeczki z nadzieniem czosnkowym
Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym z przepisu Dorotki, przepyszne! Z podwójnej porcji wychodzą 24 bułeczki, gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 260 ml mleka
- 30 g masła, roztopionego
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
- 2 łyżeczki świeżej pietruszki
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.
Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).
Smacznego!