Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Zdjęcie - Bułeczki z nadzieniem czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym z przepisu Dorotki, przepyszne!  Z podwójnej porcji wychodzą 24 bułeczki, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane

Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.

Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrabiać ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć  ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).

Smacznego!

Kategorie przepisów