Bułeczki śniadaniowe na zakwasie

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach tzw. „do zrobienia” jest już dość duża, ale nie jest mi z tego powodu wcale przykro… ;) Cieszy mnie każdy etap przygotowywania pieczywa, a najbardziej oczywiście efekt końcowy w postaci chrupiącego, pachnącego pieczywa :) Jak można tego nie kochać ;) ? Dzisiaj polecam rewelacyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie – idealne na śniadanie jak sama nazwa wskazuje! ;) Przepis na te bułeczki – mimo, że wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów, ale każdy z nich zajmuje dosłownie kilka minut i tylko ich wyrastanie wymaga czasu… Jeśli chodzi o bułki, to na razie mój nr 1 :) !

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie

Składniki:

  • 75 g żytniego zakwasu 100% (dokarmionego)
  • 515 ml wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Wieczorem: połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli).

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Przykryć folią i zostawić na 45 min.

3. Dodać sól i dobrze wyrobić.

4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę.

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę.

6. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka.

7. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką.

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut.

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/07/20/bread-for-breakfast-foolproof-sourdough-rolls/

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów