Bułeczki pszenne razowe

Zdjęcie - Bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznych i wartościowych dla zdrowia bułek, można szukać w sklepach na próżno.

Zdarzają się czasem poranki, kiedy w moim domu nie znajdzie się pieczywa. Wtedy zazwyczaj gdzieś w wiklinowym koszyku rośnie chleb na zakwasie, albo to jeden z dni, w których odpoczywam. W takich sytuacjach wysyłam Pawła do pobliskiej piekarni po chrupiące bułeczki. Jeśli jest to niedziela i piekarnia jest zamknięta, rezygnuję z pieczywa, a na śniadanie serwują coś na bazie jajek. Napchane chemią bułki pełne waty, które można dostać w przeciętnym sklepie, nie są warte tego, aby rano po nie wstawać.

Polecam pieczenie domowych bułek od czasu do czasu. Mnie sprawia to wiele przyjemności.

Dziś z samego rana upiekłam bułeczki na bazie mąki pszennej i mąki pszennej razowej. Do ciasta dodałam odrobinę oliwy, co wpłynęło na ich smak i strukturę.

Z wyglądu są podobne do włoskiej ciabatty, ale można z nich także ulepić okrągłe bułeczki.

Zdjęcie - Bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki pszenne razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki pszenne razowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 220 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 280 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką razową (której nie przesiewamy!). Dodajemy resztę suchych składników, drożdże, cukier oraz sól.
  2. Stopniowo wlewamy na przemian letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto na bułeczki. Po 6 minutach osiągniemy elastyczne ciasto. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
  3. Ciast wykładamy na blat, tworzymy wałek i dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą (lub trójkątną) bułeczkę. Przekładamy je na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
  4. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami, przyprawą lub płatkami owsianymi/żytnimi.
  5. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy w temperaturze 2000 stopni przez 20 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami