Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie
Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam, ale my nie jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto i zostawiłam je do wyrastania do rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;)
Ciasto na pizzę
- 0,5 kg mąki
- niepełna łyżka cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 25 ml oleju
- 0,250 ml wody letniej
- 50 gr drożdży
Drożdże włożyć do miseczki ( u mnie makutra ) dodać cukier, dodać 2 łyżki wody letniej oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić. Ja odstawiłam na 10 godzin, ty możesz zacząć robić je dalej jak tylko zaczyn urośnie, czyli pojawią się bąbelki i piana.
Zaczyn przelałam do misy miksera, dosypujemy pozostałą mąkę, sól, olej i wodę i wyrabiamy aby mikserem/ lub ręcznie tak aby ciasto było lśniące i jednolite. Odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Nadzienie do bułeczek
- 1 biała cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
- 10 plasterków salami
- 10 plasterków boczków wędzonego
- 10 sztuk zielonych oliwek
- 1 pomidor
- świeżo mielony pieprz
- + żółtko + 1 łyżka mleka
Na rozwałkowanym cieście układamy na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawiamy całość pieprzem. Ciasto zwijamy ciasno w rulon.
Formę metalową do muffinek smarujemy nie dużą ilością oleju. Ciasto kroimy w plastry, każdy około 2 -3 cm grubości. Wkładamy do otworów na muffiny w formie. Każdy kawałek smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną.
Smacznego !