Brzydkie kaczatko wsrod sernikow

Zdjęcie - Brzydkie kaczatko wsrod sernikow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio scigam sie z czasem i przez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze nie zamieszczam nowych przepisow, jednak ostatnio gotuje bardzo szybkie dania, nie jest to tez nic nowego, bo na nowosci nie mam juz sily. Moja glowa zajeta jest w tym momencie organizowaniem przeprowadzki, nadzorowaniem najwazniejszych spraw do pozalatwiania.
Ale, ale! zeby stali bywalcy tego bloga nie poczuli sie zaniebdani i opuszczeni dzis odkurzam pewnien przepis z dzieciecych lat.
Wczesniej juz dwa razy zabieralam sie za zamieszczenie go na blogu, ale zawsze bylo cos wazniejszego i fajniejszego do pokazania i tak przepis lezal sobie w segregatorku, a zdjecia przez przypadek zostaly wykasowane. Nowy Rok jednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat.
Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec.

Zdjęcie - Brzydkie kaczatko wsrod sernikow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik pieczony z serkow homogenizowanych

skladniki:
6 jajek
3 serki homogenizowane (po 200g)
1 szklanka cukru
3 czubate lyzki maki
0,25 k masla - stopic

polewa kakaowa

wykonanie:
Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy.
Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.
Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.

Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.
Smacznego!

Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.
Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic go przez cala noc.

Zdjęcie - Brzydkie kaczatko wsrod sernikow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lemoniada z kiwi

Lemoniada z kiwi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z farszem z dorsza i ł…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z kremem budyniowym

Pączki z kremem budyniowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proziaki – placki podkarpackie na sodzie
2

Proziaki – placki podkarpackie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z mięs…

Dzi Dzi
karmelowy