Brzoskwinowy raj

Zdjęcie - Brzoskwinowy raj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Miało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka bułki tartej

Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z żółtkami, gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia (23x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem:

  • kostka masła
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 4/5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy ( 8 g )
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy.

Mus brzoskwiniowy:

  • 5 dużych brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia

Dodatkowo:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • herbatniki


Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy i polewamy teżejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Zdjęcie - Brzoskwinowy raj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brzoskwinowy raj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskwinowy raj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskwinowy raj - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe FIT

Ptasie mleczko waniliowo-kakao…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów

Scones z borówką amerykańską,…

Beti Beti
kruche babeczki

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort malinowy

Tort malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Białkowe placuszki bananowe bez cukru

Białkowe placuszki bananowe be…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym

Kuskus z botwinką, orzechami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Deser Kinder Bueno
3

Deser Kinder Bueno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Raffaello na krakersach
1

Raffaello na krakersach

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Okra z czosnkiem, chili, cytryną i orzeszkami

Okra z czosnkiem, chili, cytry…

food² food²
Food Square