Brzoskwinowy raj
Miało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.
Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka bułki tartej
Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z żółtkami, gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia (23x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C
Krem:
- kostka masła
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 4/5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy ( 8 g )
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy.
Mus brzoskwiniowy:
- 5 dużych brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- herbatniki
Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy i polewamy teżejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.