Brownies z migdałami i pistacjami
Dziś mam dla Was brownies z przepisu Anie Bell, zmieniłam dodatki oraz lekko zmniejszyłam proporcję, choć i to okazało się niewystarczające do mojej małej formy.
Ciasto bardzo czekoladowe, w zasadzie po jednym kawałku ma się wrażenie, że zjadło się masę kalorii... Mimo to czasem warto pozwolić sobie na taką przyjemność. Ja jak już pisałam, moje upiekłam w trochę za małej blaszce (18cm), przez co było zbyt wysokie i zbyt mokre w środku. Wam proponuję użyć formy o średnicy ok. 24cm. lub kwadratowej 23x23cm. Po upieczeniu ciasto ma być wilgotne i lepkie wewnątrz.
Składniki (śr. 24cm lub 23x23cm): 80g mąki pszennej, 80g zmielonych migdałów (mączki migdałowej), 120g masła, 120g cukru trzcinowego, 90g czekolady gorzkiej, 100g czekolady mlecznej, 3 jajka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.35g posiekanych migdałów ok.35g posiekanych pistacji + odrobina pistacji i migdałów do przystrojenia
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy. Do masy wbijamy jajka i wszystko miksujemy. W osobnej misce łączymy mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników wlewamy czekoladową masę i wszystko miksujemy, aż dobrze się połączy. Na koniec do masy wrzucamy posiekane pistacje i migdały.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 minut w 180st C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto schładzamy przez kilka godzin.