Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi
Intensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte w czekoladzie powodują wzmożone wydzielanie serotoniny, substancji uważanej za hormon szczęścia, który wywołuje stan lekkiej euforii porównywany do zakochania. W takim stanie serce mocniej bije, krew lepiej krąży, skóra jest pięknie rozświetlona i zaróżowiona, wrażliwsza na dotyk, źrenice lekko rozszerzone... Ach, ta czekolada....
Składniki:(blaszka 29x23 cm)
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
300 g cukru
4 jajka
150 g mąki
około 200 g masła orzechowego
100 g orzeszków ziemnych (smażonych, solonych z puszki)
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).Do garnka wkładamy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i cukier. Podgrzewamy, mieszamy aż czekolada się rozpuści a masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia i po 2-3 minutach możemy zacząć wbijać jajka- po jednym, po każdym miksujemy masę. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas miksujemy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do formy. Na wierzch łyżeczką nakładamy masło orzechowe, po czym patykiem robimy esy-floresy. Na koniec na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.