Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika
Jestem wielką miłośniczką brownie wszelakich. Po brownie pomarańczowym oraz tym na palonym maśle, nadszedł czas na fistaszkowy. Bardzo dobry, owszem, ale nie tak dobry jak tamte. Lubię masło orzechowe, i to bardzo, ale chyba nie w wypiekach. Wolę je np. w bezkonkurencyjnej roladzie orzechowej, albo kurczaku w maśle orzechowym. Ciekawe, dlaczego...
PS. A tutaj alergicy mają swoją wersję brownie.
Przygotujmy:
250 ml cukru trzcinowego
170 g mąki
125 ml masła
125 ml masła orzechowego
duże jajko
tabliczka czekolady deserowej - grubo posiekana
łyżeczka cukru z wanilią
Roztopić masło, dodać do niego resztę składników, oprócz mąki i posiekanej czekolady, i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować, a następnie wmieszać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do formy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350 F i piec ok. 20-25 minut. Kroić, gdy wystygnie.