Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika
![Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika](/obrazek/duze/brownie-z-maslem-orzechowym-dla-niealergika-302760.jpeg)
Jestem wielką miłośniczką brownie wszelakich. Po brownie pomarańczowym oraz tym na palonym maśle, nadszedł czas na fistaszkowy. Bardzo dobry, owszem, ale nie tak dobry jak tamte. Lubię masło orzechowe, i to bardzo, ale chyba nie w wypiekach. Wolę je np. w bezkonkurencyjnej roladzie orzechowej, albo kurczaku w maśle orzechowym. Ciekawe, dlaczego...
PS. A tutaj alergicy mają swoją wersję brownie.
Przygotujmy:
250 ml cukru trzcinowego
170 g mąki
125 ml masła
125 ml masła orzechowego
duże jajko
tabliczka czekolady deserowej - grubo posiekana
łyżeczka cukru z wanilią
Roztopić masło, dodać do niego resztę składników, oprócz mąki i posiekanej czekolady, i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować, a następnie wmieszać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do formy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350 F i piec ok. 20-25 minut. Kroić, gdy wystygnie.