Brownie podane z kruszonką i bezikami cynamonowymi
Na koniec jesieni proponuję jesienne smaki - niesamowicie czekoladowe brownie podane z kruszonką i bezikami cynamonowymi. Ten deser powstał specjalnie dla jesiennego numeru Spring Plate. Do poczytania tutaj --> Spring Plate Magazine no 7.
Składniki:-
Kruszonka:
- 100 gram mąki
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 5 dag cukru
- ½ op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ciemnego kakao Brownie:
- 145 g czekolady gorzkiej
- 260 g miękkiego masła
- 140 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego Beziki cynamonowe:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- ¼ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki startego cynamonu
Kruszonka:
1. Zagnieć mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy do uzyskania struktury grubego piasku.
2. Podziel kruszonkę na dwie części.
3. Do jednej połowy dodaj kakao.
4. Obie części zagnieć i uformuj kulę.
5. Włóż ciasto do lodówki na około 30minut.
6. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj dwa duże ciastka.
7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30min, aż ciastka będą miały złoto-brązowy kolor.
8. Pokrusz ciastka i zblenduj każdy do osobna.
Brownie:
1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Odłóż miskę z czekoladą na blat.
3. Do czekolady dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
4. Przelej ciasto do formy na brownie (u mnie pojedyncze kwadraty o wielkości 6cm x 6cm) ale możesz również wykorzystać małą formę kwadratową.
5. Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez 20minut.
6. Przed pokrojeniem całkowicie wystudź brownie.
Beziki cynamonowe:
1. Ubij białka.
2. W połowie ubijania dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
3. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając białka.
4. Na koniec delikatnie wmieszaj cynamon.
5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
6. Wyciśnij małe beziki.
7. Palnikiem zarumień beziki. Możesz także zrobić beziki w piekarniku.
Stopień trudności: 4 of 6 Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 0