Brownie, czyli pochwała czekolady

Brownie, czyli pochwała czekolady
Amerykańscy naukowcy, niegdyś odsądzający czekoladę od czci i wiary, dziś rozpisują się o jej boskich przymiotach. Czekolada wyleczy nas z anemii i depresji, da energię i niezbędne do życia endorfiny. Potraktujmy więc tych parę kawałków jako zabieg dla zdrowotności. Albo, zamiast wyjadać czekoladę prosto z opakowania, co mi zdarza się nadzwyczaj często, upichćmy coś. I tu kolejna refleksja: czekolada jest pyszna, muffiny są pyszne – ich połączenie musi być więc zniewalające. Chęć na „coś słodkiego”, czekoladowego, babeczkowego całkowicie zaspokoją więc brownie.

Zdjęcie - Brownie, czyli pochwała czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brownie - przynęta na każdego łasucha

Brownie piernikowe z kruszonką(według przepisu z White Plate)
100 g mlecznej czekolady100 g gorzkiej czekolady*200 g masła130 g cukru3 jajka200 g mąki pszennej2 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Zmieniłam nieco oryginalny przepis i proporcje mlecznej czekolady w stosunku do gorzkiej – dałam po jednej tabliczce każdego rodzaju. Tym samym dosypujemy nieco mniej cukru.
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (produkty w misce stawiamy na garnku z gotującą się wodą, uważając, aby dno miseczki nie dotykało wody). Co jakiś czas mieszamy. W tym czasie ubijamy jaja z cukrem (za pomocą miksera przez około 5 minut). Cały czas miksując, dodajemy powoli roztopioną już czekoladę oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, imbirem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Posypujemy kruszonką.
Kruszonka:1/2 łyżki masła1 łyżka mąki1/2 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynamonuWszystkie składniki łączymy w miseczce palcami, dodając masła lub mąki w zależności od pożądanej konsystencji.
Brownie pieczemy w 160 st. C w termoobiegu przez 25-30 minut. Babeczki będą lekko wilgotne.
Smacznego!- Mrs. Sandman
Zdjęcie - Brownie, czyli pochwała czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Proponuję wyprodukować dużo kruszonki, smakuje naprawdę pysznie!
Brownie przemówią do każdego zwolennika czekolady oraz fana murzynka. Można zrezygnować z przyprawy do piernika lub dodać jej mniejszą ilość – wtedy smak babeczek zdominuje czekolada. Dziś wieczorem, żeby zrelaksować się po pracy i wykorzystać białka, których nie potrzebował Mr. Sandman, upiekę natomiast bezę, moją bezkonkurencyjną miłość z czasów dzieciństwa. Macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy?

Przepis bierze udział w Durlszakowej akcji Domowe pieczywo w godzinę


Kategorie przepisów