Brioche z żurawiną i czekoladą

Brioche z żurawiną i czekoladą

Zdjęcie - BRIOCHE Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BRIOCHE Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skład:

300g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
110g miękkiego masła
2 jajka
2 żółtka
20g cukru
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
50g białej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, wymieszać z mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut. Jajka i żółtka roztrzepać w miseczce. W dużej misie wymieszać mąkę cukier i sól. Dodać drożdże, jajka i w końcu masło. Zagnieść ciasto. Najlepiej początkowo robotem a potem rękami. Dodać posiekaną czekoladę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z misy i delikatnie rozpłaszczyć dłonią na stolnicy oprószonej mąką. Posypać żurawiną i lekko wgnieść ją w ciasto. Podwinąć, uformować bochenek i włożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około pół godziny. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.



Zdjęcie - BRIOCHE Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Źródło przepisu - książka E. Mórawskiej pt. "O chlebie".


Kategorie przepisów