Botwinka zasmażana
Dziś przepis już chyba na ostatnią chwilę, gdyż botwinki jakby na rynku coraz mniej, a warto jej w tej formie spróbować. Pyszna botwinka wraz z drobniutko pokrojonymi małymi buraczkami, zasmażana ze śmietanką i dobrze doprawiona cytrynką, cukrem i standardowo solą i pieprzem. Tylko tyle i aż tyle. Doskonały dodatek do każdego dania głównego!
Przepis pochodzi z bloga Czary – gary w kuchni
Scroll down for recipe in English
Botwinka zasmażana
(4 porcje)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki, liście oddzielone od łodyg i buraczków pokrojonych w zapałki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć buraczki wraz z łodygami i smaż przez ok. 3 – 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj liście i wlej odrobinę wody, tak by przykryła całe dno. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, zmniejsz ogień do małego, po czym przykryj szczelnie garnek i duś botwinkę do miękkości (ok. 10 minut).
- Na małą patelnię wlej śmietankę, podgrzej do wrzenia i wsyp mąkę. Podgrzewając na małym ogniu mieszaj całość aż masa stanie się jednolita. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj wodę.
- Przełóż zasmażkę do uduszonej botwinki i po wymieszaniu dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem jeżeli to konieczne. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę po czym podawaj.
Smacznego!
English version
Braised swiss chard
(4 servings)
Ingredients:
- 2 bunches of swiss chard, leaves separated from the stems and small beets julienned
- 2 tablespoons unsalted butter
- 1 teaspoon sugar
- 2 teaspoons lemon juice
- salt and pepper
Ingredients for the roux:
- 6 tablespoons double cream
- 1 tablespoon plain flour
- 5 tablespoons hot water
Preparation:
- In a saucepan heat the butter over a medium heat, add beets with stems and cook for about 3 – 4 minutes, stirring occasionally. Next add the leaves and water, to cover the bottom of the saucepan. Season the with salt, pepper and sugar, reduce heat to low, cover tightly with the lid and braise until tender (about 10 minutes).
- In a small pan heat the cream, bring to the boil and add flour. Cook over low heat, stirring to avoid any lumps. Remove the pan from the heat and stir in the hot water.
- Put the roux to the braised chard and season with salt, pepper, lemon juice and sugar if necessary. Cook for a minute and then serve.
Enjoy!