Botwinka zasmażana

Dziś przepis już chyba na ostatnią chwilę, gdyż botwinki jakby na rynku coraz mniej, a warto jej w tej formie spróbować. Pyszna botwinka wraz z drobniutko pokrojonymi małymi buraczkami, zasmażana ze śmietanką i dobrze doprawiona cytrynką, cukrem i standardowo solą i pieprzem. Tylko tyle i aż tyle.  Doskonały dodatek do każdego dania głównego!

Przepis pochodzi z bloga Czary – gary w kuchni

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Botwinka zasmażana / Braised swiss chard - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Botwinka zasmażana

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki, liście oddzielone od łodyg i buraczków pokrojonych w zapałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki na zasmażkę:
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć buraczki wraz z łodygami i smaż przez ok. 3 – 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj liście i wlej odrobinę wody, tak by przykryła całe dno. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem, zmniejsz ogień do małego, po czym przykryj szczelnie garnek i duś botwinkę do miękkości (ok. 10 minut).
  2. Na małą patelnię wlej śmietankę, podgrzej do wrzenia i wsyp mąkę. Podgrzewając na małym ogniu mieszaj całość aż masa stanie się jednolita. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj wodę.
  3. Przełóż zasmażkę do uduszonej botwinki i po wymieszaniu dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem jeżeli to konieczne. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę po czym podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Botwinka zasmażana / Braised swiss chard - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Braised swiss chard

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of swiss chard, leaves separated from the stems and small beets julienned
  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 1 teaspoon sugar
  • 2 teaspoons lemon juice
  • salt and pepper

Ingredients for the roux:

  • 6 tablespoons double cream
  • 1 tablespoon plain flour
  • 5 tablespoons hot water

Preparation:

  1. In a saucepan heat the butter over a medium heat, add beets with stems and cook for about 3 – 4 minutes, stirring occasionally. Next add the leaves and water, to cover the bottom of the saucepan. Season the with salt, pepper and sugar, reduce heat to low, cover tightly with the lid and braise until tender (about 10 minutes).
  2. In a small pan heat the cream, bring to the boil and add flour. Cook over low heat, stirring to avoid any lumps. Remove the pan from the heat and stir in the hot water.
  3. Put the roux to the braised chard and season with salt, pepper, lemon juice and sugar if necessary. Cook for a minute and then serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Botwinka zasmażana / Braised swiss chard - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!
1

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z sosem truskawkowym i serem

Makaron z sosem truskawkowym i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Chaczapuri z bobem
1

Chaczapuri z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!
1

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!