Boskie ciasto pomarańczowe

Przepis znalazłam na jednym z najfajniejszych blogów kulinarnych jakie znam: Cook Almost Anything.

Zdjęcie - Boskie ciasto  pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g masła - stopionego i przestudzonego

170 g cukru-pudru

2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej, namoczonej w wódce (ja użyłam rumu ale nie za dużo) albo skórka starta z 1 pomarańczy

100 g mielonych migdałów

220 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 roztrzepane lekko jajka

2 łyżki mleka

Cukier i skórkę włożyłam do dużej miski, zalałam masłem i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam migdały - wymieszałam. Dodałam jajka - wymieszałam dokładnie. Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam połowę mąki do masy - wymieszałam. Dolałam mleka i dodałam resztę mąki. Wymieszałam dokładnie i przelałam masę do formy keksowej. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 70 minut.

Proste i bardzo smaczne.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy