Boskie ciasto pomarańczowe

Przepis znalazłam na jednym z najfajniejszych blogów kulinarnych jakie znam: Cook Almost Anything.

Zdjęcie - Boskie ciasto  pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g masła - stopionego i przestudzonego

170 g cukru-pudru

2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej, namoczonej w wódce (ja użyłam rumu ale nie za dużo) albo skórka starta z 1 pomarańczy

100 g mielonych migdałów

220 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 roztrzepane lekko jajka

2 łyżki mleka

Cukier i skórkę włożyłam do dużej miski, zalałam masłem i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam migdały - wymieszałam. Dodałam jajka - wymieszałam dokładnie. Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam połowę mąki do masy - wymieszałam. Dolałam mleka i dodałam resztę mąki. Wymieszałam dokładnie i przelałam masę do formy keksowej. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 70 minut.

Proste i bardzo smaczne.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe
5

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z kremem cytrynowym i bezą
4

Ciasto z kremem cytrynowym i b…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto cytrynowe z lukrem
1

Ciasto cytrynowe z lukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto cytrynowe z pianą bezową
4

Ciasto cytrynowe z pianą bezow…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto z żurawiną i Grand  Marnier
1

Ciasto z żurawiną i Grand Mar…

upl upl
Niebo w gębie

Cytrynowe ciasto na kefirze
8

Cytrynowe ciasto na kefirze

Majana Majana
Majanowe pieczenie