Boeuf Stroganow

Dzisiaj zapraszam na najbardziej popularną wersję gulaszu wołowego. Spolszczona nazwa tego dania to Strogonow, która pochodzi od nazwiska rosyjskiego wojskowego i polityka Pawła Stroganowa, żyjącego w czasach napoleońskich. Po raz pierwszy przyrządził ją kucharz cara Aleksandra I, Antoine Careme. Jest kilka wersji na temat pochodzenia nazwy tego pysznego gulaszu. Mnie najbardziej przekonuje historia o tym, jak to car był zadłużony u arystokratycznej rodziny Stroganowych i nakazał swojemu kucharzowi przygotować jakieś wykwintne danie i nazwać je ich nazwiskiem. Inna historia opowiada, że hrabia Stroganow został zdradzony przez narzeczoną i nie chcąc  pojedynkować się z niegodnym rywalem wyżył się na kawałku polędwicy, krojąc ją w paski. Jakby nie było, wiadomo, że potrawa na pewno pochodzi z Rosji i zawiera wołowinę oraz pieczarki. Na przestrzeni lat przepis został urozmaicony i odtworzony w wielu wersjach, ja dzisiaj zapraszam na moją ulubioną.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny, najlepiej polędwicy
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 300 ml wywaru warzywnego (a jeszcze lepiej wołowego)
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 4 łyżki koncentrau pomidorowego
  • mielona słodka papryczka
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w paski.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę ale nie jest to konieczne, można z niej zrezygnować. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie, jednak ja tego unikam. Dzięki gotowaniu na wolnym ogniu sos staje się aromatyczny i gęstnieje sam, bez wzmacniacza jakim jest mąka. Podawać gulasz posypany natką pietruszki w towarzystwie  np. kaszy gryczanej. Wtedy doskonale pasuje ogórek kiszony.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze
1

Bałkańskie gołąbki w kiszonej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bakłażan pieczony z wołowiną
1

Bakłażan pieczony z wołowiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone mojej babci

Kotlety mielone mojej babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Przepisy z tych kategorii

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i kolendrą
2

Zupa pomidorowa z mlekiem koko…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Jambalaya z kiełbasą i krewetkami
1

Jambalaya z kiełbasą i krewetk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa z dyni i soczewicy
1

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków