Błyskawiczny mus czekoladowy bez jajek

Błyskawiczny mus czekoladowy bez jajek

Zdjęcie - Błyskawiczny mus czekoladowy bez jajek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ostatnio miałam ochotę na coś czekoladowego, ale nie chciało mi sie także długo siedzieć w kuchni. Postanowiłam sięgnąć po książkę Nigelli "Nigella ekspresowo", po chwili znalazłam przepis na błyskawiczny mus czekoladowy. Zadowolił mnie on szczególnie dlatego, że był bez jajek, bo ja jestem uprzedzona do deserów z surowymi jajkami. Mus jest bardzo słodki - jak prawie każdy przepis Nigelli, więc nie da się zjeść dużo. Ja podałam mus w 4 średnich pucharkach, ale polecam w mniejszych ponieważ deser jest bardzo sycący. Pianki marshmallow które wykorzystujemy w tym przepisie nadają mu delikatności, aksamitności i słodyczy. Bardzo polecam ten przepis, szczególnie dla fanów bardzo słodkich deserów.



Składniki na 4 średnie pucharki:
    • 150g. mini pianek marshmallow (można użyć normalnych dużych pianek, ale wtedy musimy je pociąć na małe ćwiartki)
    • 50g. miękkiego masła
    • 250g. gorzkiej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
    • 60ml wrzątku
    • 285ml śmietany 36%
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1-2 kostki białej czekolady (do dekoracji)




Wykonanie:
Do rondelka włoż pianki, masło i czekoladę i zalać wszystko wrzątkiem. Podgrzej wszystko na małym ogniu, aż wszystkie składniki się roztopią. Kiedy wszystkie składniki się roztopią i połączą zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij śmietanę z ekstraktem waniliowym i wymieszaj śmietanę z masą czekoladową. Nałuż mus do pucharków i udekoruj pucharki ztartą białą czekoladą. Najlepiej odrazu podać ponieważ im dłużej będzeimy trzymać mus w lodówce tym mus będzie się stawał coraz "twardszy" i mniej aksamitny, ale to nie oznacza że nie będzie pyszny :-)



Zdjęcie - Błyskawiczny mus czekoladowy bez jajek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów