Błyskawiczna sałatka truskawkowa
To kolejna sałatka, która zaspakajała burczenie w brzuchu w miniony weekend. Jest niezastąpiona w sytuacjach kiedy masz 20 minut na przygotowanie czegoś do przekąszenia i zjedzenie. Nawet w restauracji czasami czekasz dłużej.
Ilość porcji – 1
Czas wykonania – 15 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na sałatkę:
- garść sałat (mix) lub może być tylko lodowa,
- truskawki ( 8-10 szt.),
- 2-3 plastry sera pleśniowego np. lazur niebieski ,
- 1 łyżeczka orzechów włoskich,
na dressing:
- 1 łyżeczka oliwy extra Virginie,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki ostrej musztardy,
- ½ łyżeczki miodu,
- szczypta soli i pieprz.
Sposób wykonania:
- sałatę płuczemy i osuszamy, żeby zrobić to szybko, możemy użyć ręcznika papierowego,
- truskawki płuczemy i usuwamy szypułki, kroimy w ćwiartki lub na pół,
- robimy dressing: wszystkie składniki mieszamy energicznie w słoiczku,
- dressing dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy,
- sałatę wykładamy na półmisek lub talerz a na sałacie układamy truskawki, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, całość posypujemy orzechami i oprószamy odrobiną grubo mielonego pieprzu.