Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa

Norweska zupa kalafiorowa blomkålsuppe jest bardzo prosta do przygotowania. Jej ugotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. Obowiązkowe dodatki to żółtka i szczypta gałki muszkatołowej. Smakuje wybornie.

 

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 osoby:

1 średni kalafior

1 łyżeczka soli (jeśli gotujemy w wodzie)

ok. 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego

2 łyżki masła 

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany 18%

żółty ser/boczek/grzanki

natka pietruszki/koperek

 

1. Kalafior umyć, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem soli lub w bulionie do miękkości.

2. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, łączyć stopniowo z zupą, zagotować. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i połączyć z zupą przed samym podaniem (nie gotować!). Można też łączyć na talerzach z zupą.

4. Posypać tartym żółtym serem lub podsmażonym boczkiem. Można też podawać z grzankami. Dekorować natką pietruszki lub koperkiem.

 

Przepis zaczerpnęłam z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata. Wspomagałam się także źródłami internetowymi.

Dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014, Szybkie zupy! oraz Zupa na jesień.

 

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: gałka muszkatołowa, kalafior, Kuchnia skandynawska, Norwegia, Skandynawia

Kategorie przepisów

Podobne przepisy