Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa

Norweska zupa kalafiorowa blomkålsuppe jest bardzo prosta do przygotowania. Jej ugotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. Obowiązkowe dodatki to żółtka i szczypta gałki muszkatołowej. Smakuje wybornie.

 

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 osoby:

1 średni kalafior

1 łyżeczka soli (jeśli gotujemy w wodzie)

ok. 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego

2 łyżki masła 

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany 18%

żółty ser/boczek/grzanki

natka pietruszki/koperek

 

1. Kalafior umyć, wyciąć głąb, podzielić na małe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem soli lub w bulionie do miękkości.

2. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, łączyć stopniowo z zupą, zagotować. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i połączyć z zupą przed samym podaniem (nie gotować!). Można też łączyć na talerzach z zupą.

4. Posypać tartym żółtym serem lub podsmażonym boczkiem. Można też podawać z grzankami. Dekorować natką pietruszki lub koperkiem.

 

Przepis zaczerpnęłam z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata. Wspomagałam się także źródłami internetowymi.

Dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014, Szybkie zupy! oraz Zupa na jesień.

 

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: gałka muszkatołowa, kalafior, Kuchnia skandynawska, Norwegia, Skandynawia

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledź w curry. Karrysalat.  I świąteczna kanapka z Danii
1

Śledź w curry. Karrysalat. I…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
2

Zupa dyniowa z mleczkiem kokos…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną
1

Krem marchewkowy z kaszą jagla…

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa z wędzonego czosnku

Zupa z wędzonego czosnku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pizza zupełnie inaczej
4

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym
3

Krem z batatów i porów z mleki…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tajska zupa z kurczakiem
4

Tajska zupa z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku