Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek
przepis:
2 łyżki oleju
1/2 l wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
Wieczorem mąkę gryczaną i 1/2 szklanki pszennej wymieszać w garnuszku z drożdżami i 1/2 szklanki wody. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstsze niż naleśnikowe.
Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia do ciasta dodać 1 szklankę ciepłej wody i pozostałą część mąki, sól, cukier. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Na pół godziny przed pieczeniem do ciasta dodać 1/2 szklanki prawie wrzącej wody, a przed samym pieczeniem dolać olej.
Bliny smażyć na oleju.