Bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe w sosie  własnym

 Zdjęcie - Bitki wieprzowe w sosie  własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dwie małe wieprzowe polędwiczki - pokrojone na plastry i lekko rozbite

pół szklanki rosołu albo wody

dwie cebule - albo jedna duża

sól i pieprz do smaku

1 lub 2 suszone grzybki - niekoniecznie

trochę mąki

olej do smażenia

3-4 gałązki tymianku

Najpierw w garnku o grubym dnie podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę - powinna zbrązowieć, ale trzeba uważać, by jej nie spalić. Na oddzielnej patelni podsmażyć na oleju polędwiczki lekko oprószone mąką.

Przesmażone polędwiczki przełożyłam na cebulę, dolałam rosołu, dorzuciłam grzybki, tymianek i dodałam soli oraz pieprzu do smaku.

Zagotowałam, zmniejszyłam moc i pod przykryciem dusiłam na bardzo małym ogniu około godziny. Polędwiczki muszą zmięknąć.

Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków, kaszy, np perłowej albo gryczanej. Ale z kluskami z dziurką też są bardzo smaczne.

Kategorie przepisów