Biszkoptowe ciasteczka z orzechami i kremem czekoladowym

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasteczka z orzechami i kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Biszkoptowe ciasteczka z orzechami i kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biszkoptowe ciasteczka z orzechami i kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 15 ml Oliwiera
  • 100 ml Śmietany kremówki 30-36%
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 10 g kakao
  • 15 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, pekan itp)

Przygotowanie

Śmietanę podgrzewamy razem z kakao, 10 g cukru oraz połamaną czekoladą. Gdy wszystkie składniki się roztopią i połączą, studzimy, a następnie schładzamy, aby krem dobrze stężał (można zostawić na noc w lodówce).

 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

 

Białka oddzielamy od żółtek.

 

Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest już gęsta, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż nie będzie wyczuwalny w pianie.

Do ubitej piany dodajemy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką.

Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy olej i bardzo delikatnie mieszamy.

 

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy okrągłe biszkopciki zachowując 2-3 cm odstępy. Posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy około 10-12 minut na złoty kolor. Studzimy.

 

Schłodzony krem krótko ubijamy.

 

Przygotowanym kremem czekoladowym sklejamy po dwa biszkopty razem.

Podajemy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy