Biszkoptowe ciasteczka z orzechami i kremem czekoladowym
Składniki
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 15 ml Oliwiera
- 100 ml Śmietany kremówki 30-36%
- 75 g gorzkiej czekolady
- 10 g kakao
- 15 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, pekan itp)
Przygotowanie
Śmietanę podgrzewamy razem z kakao, 10 g cukru oraz połamaną czekoladą. Gdy wszystkie składniki się roztopią i połączą, studzimy, a następnie schładzamy, aby krem dobrze stężał (można zostawić na noc w lodówce).
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana jest już gęsta, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż nie będzie wyczuwalny w pianie.
Do ubitej piany dodajemy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy olej i bardzo delikatnie mieszamy.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy okrągłe biszkopciki zachowując 2-3 cm odstępy. Posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy około 10-12 minut na złoty kolor. Studzimy.
Schłodzony krem krótko ubijamy.
Przygotowanym kremem czekoladowym sklejamy po dwa biszkopty razem.
Podajemy.