Biszkopt z owocami i kremem straciatella

Biszkopt z owocami i kremem straciatella

Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Biszkopt, krem, owoce i galaretka. Klasyka zawsze się sprawdza.
Do kremu dodałam drobno pokrojoną czekoladę, żeby coś się działo.
Chyba nie muszę nikogo specjalnie zachęcać do tego ciasta. Każdy zna i chyba
każdy lubi. Szczególnie teraz, kiedy robi się ciepło, takie ciacho będzie często
gościć na naszych stołach.




Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
na czubku łyżeczki proszku do pieczenia


Krem straciatella:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
50 g. czekolady mlecznej


Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
700 ml gorącej wody
truskawki
borówki


Wykonanie:
Białka ubić, dodając cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie przesiać obie mąki
i proszek do pieczenia.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Gotowe ciasto wylać do tortownicy 25 cm, wyłożonej na spodzie
papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 175 stopni, 20-25 minut.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i zostawić do stężenia.


Śmietankę wlać do miski dodać mascarpone.
Jeśli lubicie bardziej słodko, to dodajcie 1 łyżkę cukru pudru.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Miksować, najpierw na najniższych obrotach miksera, żeby śmietanka nie pryskała.
Następnie zwiększyć obroty i ubijać aż powstanie gęsty krem.


Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki i dodać do kremu mascarpone.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wymieszać łyżką.


Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem straciatella, wyrównać powierzchnię
a następnie ułożyć owoce.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na owoce wyłożyć tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.


Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z owocami i kremem straciatella. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Kategorie przepisów