Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym

Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zapraszam po przepis na pyszne ciacho. Nie jest trudne w wykonaniu,
a wygląda efektownie. Myślę że zachwyci Waszych gości.
Biszkopt kakaowy, do tego krem z mascarpone karmelowego i śmietanki z czekoladą.
Okazało się, że to bardzo pyszne połączenie. Ciasto powstało spontanicznie.
Mascarpone karmelowe kupione przez pomyłkę, napoczęta czekolada,
chciałam to wykorzystać. Smak miło mnie zaskoczył :)
Spróbujcie koniecznie.




Składniki:
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju


Nasączenie:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku (syropu) z czarnej porzeczki (miałam swojski)


Krem:
250 g. serka mascarpone karmelowego
1 szklanka śmietanki 30 %
50 g. czekolady mlecznej


Dodatkowo:
30 g. czekolady mlecznej utartej na tarce
borówki i listki mięty do dekoracji


Wykonanie:
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać żeby nie zagotować.

Tak przygotowaną śmietankę zostawić do wystudzenia.
Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Chłodziłam 5 godzin.


W czasie kiedy śmietanka się chłodzi przygotować biszkopt.
Białka ubić, dodając stopniowo cukier.
Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę dodając olej.
Następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wymieszać wszystko łyżką, delikatnie, ale dokładnie.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie
papierem do pieczenia.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25-30 minut.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelać do miski.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chwilę ubijać następnie dodać serek mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem.



Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wodę wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki.
Nasączyć wystudzone ciasto.


Na tak przygotowany biszkopt, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać powierzchnię.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wierzch posypać utartą czekoladą.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem udekorować borówkami i listkami mięty.


Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów