Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami
Zdjęcie - Biszkopt z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeden z wakacyjnych wypieków, który najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Gdy ktoś wspomina o biszkopcie z jabłkami, przed oczami momentalnie pojawia mi się obraz wakacji na Mazurach i tego ciasta upieczonego specjalnie dla mnie przez babcię - spakowanego do walizki:)

Zdjęcie - Biszkopt z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis rodzinny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/
- 5 jajek - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 3 jabłka papierówki - cukier puder (do posypania) - 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do przygotowania formy)

Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy, na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Studzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcie - Biszkopt z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopt z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów