Biscotti marchewkowe zatopione w gorzkiej czekoladzie

Jestem na etapie odkrywania szwedzkich magazynów kulinarnych. Codziennie kupuję jeden i się zaczytuję. Mają tego tutaj sporo, muszę przyznać. W jednym znalazłam te właśnie biscotti marchewkowe i niestety musiałam je zrobić. Nie było wyjścia ;) Fajne, bo inne, znowu marchewkowe. Czekolada tutaj nie jest konieczna, jednak dodaje tego czegoś. :) Przepis oryginalny można znaleźć w magazynie szwedzkim "Hembakat" nr 5/2011, wydanie papierowe.

Zdjęcie - Biscotti marchewkowe zatopione w gorzkiej czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja na około 30 biscotti

Składniki:

200 g płatków owsianych
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru, najlepiej ciemnego
2 łyżki cynamonu
2 jajka
50 ml kwaśnej śmietany, 12%
150-200 g marchwi startej na tarce o małych oczkach
3 łyżki oleju słonecznikowego lub innego

ok. 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 225 stopni.

2. Wymieszać razem wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.

3. Dodać jajko i śmietanę do suchych składników. Wymieszać na jednolita masę.

4. Dodać marchew i olej.

5. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.

6. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia, tworząc trzy wałki o szerokości około 6-7 cm. Najlepiej to zrobić łyżką, bo ciasto może się kleić.

7. Piec 15 minut.

8. Każdy upieczony wałek pokroić na grubsze kromeczki. Przełożyć kromeczki na formę i suszyć w wyłączonym, ale nadal ciepłym piekarniku około 60 minut. Po 30 minut z każdej strony.

9. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej wkładając mniejszy garnuszek do większego z gotującą się wodą.

10. Ostudzone biscotti zatapiać do połowy w czekoladzie.

Zdjęcie - Biscotti marchewkowe zatopione w gorzkiej czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmacznego!

Przepisy z tych kategorii

3

"Baci di dama "czekoladowe

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze