Bigos

                           Święta jak zawsze minęły za szybko. Pomimo, że były bez mrozu, bez śniegu, to i tak były piękne. Bo to taka magia: choinka, kolędy, dekoracje, świeczki, pierniczki kolorowe, wypieki i potrawy świąteczne, uściski, prezenty, odwiedziny, uśmiechy... To wszystko sprawia,że jest pięknie i oczy same się uśmiechają. Przed Wigilią i w trakcie świąt nie miałam okazji, by pokazać wypieki i potrawy jakie przygotowałam. Zatem robię to teraz. 
Dziś bigos. A dokładniej mówiąc to mój pierwszy bigos. Muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjnie! Pachniał leśnymi grzybami, śliwkami suszonymi, wędzonką i przyprawami. To wszystko sprawiło, że bardzo, bardzo nam smakował.

Korzystałam z przepisu z książki Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa".

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 kg kapusty kwaszonej

*1/2 kg kapusty świeżej

*1/2 kg wędzonki (dałam więcej: 3 laski kiełbasy wiejskiej, ok. 30 dag wędzonki krotoszyńskiej, ok. 20 dag boczku wędzonego, ok 10 dag duszonej karkówki).

*kilka suszonych grzybów

*2 cebule

*2 łyżki oliwy

*20 dag suszonych śliwek bez pestek

*1 łyżka powideł śliwkowych

*1/2 szklanki miodu pitnego (nie dałam, można dać czerwone wino)

*1 łyżka miodu

*1 łyżeczka mielonego kminku

*kilka ziarenek jałowca

*1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

*2 listki laurowe

*1/2 łyżeczki suszonego majeranku

*1 szklanka bulionu grzybowego

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Namoczyć grzyby (jeśli są całe powinny się moczyć całą noc, jeśli pokrojone, wystarczy godzina). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, odstawić. Świeżą kapustę posiekać dość drobno. Śliwki suszone namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru wody i przepłukać, by bigos nie był zbyt kwaśny. 

Oliwę wlać na patelnię, udusić drobno pokrojone dwie cebule, posolić. Do dużego garnka włożyć kapustę świeżą, kiszoną, uduszone cebule, grzyby wraz z wywarem, listki laurowe, bulion grzybowy oraz zalać to wodą. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, dodać pokrojone w kostkę różne rodzaje mięs duszonych, kiełbas, wędzonek podsmażonych wcześniej na patelni. Gotować około 2 godziny. Kolejnego dnia gotować około 1 godzinę, potem dodać namoczone wcześniej suszone śliwki (pokrojone, bez pestek), łyżkę powideł śliwkowych oraz przyprawy: jałowiec, majeranek, kminek, miód, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze około pół godziny. Odstawić, by składniki się przegryzły. Najlepiej bigos smakuje po podgrzaniu. Powidła śliwkowe można zastąpić koncentratem pomidorowym.

Smacznego :)

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki w sosie  pomidorowym
9

Gołąbki w sosie pomidorowym

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Bigos z  mięsem
5

Bigos z mięsem

efrank efrank
mniamniam

Bigos
7

Bigos

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!