Bigos

                           Święta jak zawsze minęły za szybko. Pomimo, że były bez mrozu, bez śniegu, to i tak były piękne. Bo to taka magia: choinka, kolędy, dekoracje, świeczki, pierniczki kolorowe, wypieki i potrawy świąteczne, uściski, prezenty, odwiedziny, uśmiechy... To wszystko sprawia,że jest pięknie i oczy same się uśmiechają. Przed Wigilią i w trakcie świąt nie miałam okazji, by pokazać wypieki i potrawy jakie przygotowałam. Zatem robię to teraz. 
Dziś bigos. A dokładniej mówiąc to mój pierwszy bigos. Muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjnie! Pachniał leśnymi grzybami, śliwkami suszonymi, wędzonką i przyprawami. To wszystko sprawiło, że bardzo, bardzo nam smakował.

Korzystałam z przepisu z książki Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa".

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 kg kapusty kwaszonej

*1/2 kg kapusty świeżej

*1/2 kg wędzonki (dałam więcej: 3 laski kiełbasy wiejskiej, ok. 30 dag wędzonki krotoszyńskiej, ok. 20 dag boczku wędzonego, ok 10 dag duszonej karkówki).

*kilka suszonych grzybów

*2 cebule

*2 łyżki oliwy

*20 dag suszonych śliwek bez pestek

*1 łyżka powideł śliwkowych

*1/2 szklanki miodu pitnego (nie dałam, można dać czerwone wino)

*1 łyżka miodu

*1 łyżeczka mielonego kminku

*kilka ziarenek jałowca

*1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

*2 listki laurowe

*1/2 łyżeczki suszonego majeranku

*1 szklanka bulionu grzybowego

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Namoczyć grzyby (jeśli są całe powinny się moczyć całą noc, jeśli pokrojone, wystarczy godzina). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, odstawić. Świeżą kapustę posiekać dość drobno. Śliwki suszone namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru wody i przepłukać, by bigos nie był zbyt kwaśny. 

Oliwę wlać na patelnię, udusić drobno pokrojone dwie cebule, posolić. Do dużego garnka włożyć kapustę świeżą, kiszoną, uduszone cebule, grzyby wraz z wywarem, listki laurowe, bulion grzybowy oraz zalać to wodą. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, dodać pokrojone w kostkę różne rodzaje mięs duszonych, kiełbas, wędzonek podsmażonych wcześniej na patelni. Gotować około 2 godziny. Kolejnego dnia gotować około 1 godzinę, potem dodać namoczone wcześniej suszone śliwki (pokrojone, bez pestek), łyżkę powideł śliwkowych oraz przyprawy: jałowiec, majeranek, kminek, miód, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze około pół godziny. Odstawić, by składniki się przegryzły. Najlepiej bigos smakuje po podgrzaniu. Powidła śliwkowe można zastąpić koncentratem pomidorowym.

Smacznego :)

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki w sosie  pomidorowym
9

Gołąbki w sosie pomidorowym

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Bigos z  mięsem
5

Bigos z mięsem

efrank efrank
mniamniam

Bigos
7

Bigos

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
1

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku